Különc királylány

Apám, nyár, sör, lecsó, rántottkakas.

Apám, ha  lehetett elkerülte a tűzhelyet. Volt néhány emlékezetes kalandja, ami után anyám nem bánta ezen kerülési magatartását. 

Falusi nagyszüleim voltak, így a házi tyúk, a disznótoros, és egyéb eszem iszom rendszeresen fellelhetőek voltak. Ó boldog idők. 

Anyám épp nem volt otthon, mikor apám megéhezvén úgy döntött, belép a konyhába, és kezébe veszi a család élelmezését. Nagyanyám gondosan kopasztott, kizsigerelt állatokat küldött a hűtőnkbe. Apám elővett egy csomagot, liszt, tojás, prézli és már serpenyőbe is került a combja, szárnya, melle. A lakásban némi füst terjengett, a hús rágós volt, ehetetlen. Az én drága apám a kakast rántotta ki, ami már nem volt mai csirke. 

Így maradt az apám konyhai tevékenységei közé a hétvégi tojásrántotta, és a lecsó. Ha nyár akkor főleg  lecsó.

Majdhogynem mindkettő ugyanúgy készült. Apám állt a spájzban, kinyitotta a hűtőt, és ami épp otthon volt, azt belefőzte. Így soha nem volt kétszer ugyanaz az ízű egyik sem.

Ahány ház, annyi lecsó. Nála az alaprecept így nézett ki:

Végy elő pár hagymát, tisztítsd, aprítsd! Keresd meg a szalonnát. Bármilyet, ha többfajta van, akkor örülj, és apríts! Tedd serpenyőbe, ha van kolbász, akkor az is mehet bele felaprítva.

Ha már kisült a zsírja, akkor mehet bele a felaprított hagyma. Kavargasd! Tégy rá sót, borsot!

Ha már üvegesre pirult, mehet rá a paprika, amit gondosan kicsumáztál, felaprítottál. Ha picit puhult, tedd hozzá a felkockázott paradicsomot. Eddig kb minden háztartásban így működik. 

Ezután jött apám mindentbele receptje. Ha már rotyogott, akkor mehetett bele a tejföl. Néha tojás felverve majd a felvert tojásba ment a tejföl, és így rá a lecsóra. Ha sok lett a leve, akkor rizs főtt a levében. Természetesen az is tejföllel. Néha kakastaréjra sült szalonna, debreceni pároskolbász, vagy virsli. 

Ami állandó volt, az a fehér puha kenyér, és a sör. 

Ma is, ha lecsót készítek, apám jut eszembe. Egy biztos, nálunk is csak a kenyér és a sör ami állandó, a többi hozzávaló a kamrától függ.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. jeremy cole says:

    remek recept. köszönöm, hogy megosztottad.
    bullet force


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!